I gjennom alle tider så har man personer som har kommet med store ideer som har blitt realisert og blitt en del av vår historie. Eksempler på dette er Apple, Micosoft, Facebook og ikke minst ostehøvelen. Det som er sikkert er at det finnes ennå flere ideer dersom flere hadde valgt å realisere den og ikke minst gjøre det riktig. I Norge tror vi spesielt det er mange som holder igjen sine ideer. Dette kan kanskje forklares med at i Norge så setter man stor pris på trygghet og status. Noe som gjør at mange av disse ide-menneskene ender opp i større selskaper eller med helt andre jobber. Det mange ikke tenker på er at man kan realisere mange ideer uten mye penger, uten å slutte i jobben og uten å miste status. Vi har laget en oversikt til på hvordan du kan realisere din ide – på en trygg og god måte!

1. Få ideen din ned på papiret

Ofte så kan en ide virke veldig god i hodet, men når man får den ned på papiret så kan den virke ennå bedre enn den var i hodet eller dårligere. Ofte så kan det å få ideen ned på papiret få hodet til å finne ut hvilke utfordringer ideen har og hvilke fordeler den har.

2. Er det et behov eller marked for din ide? 

Mange tror at når de har fått en god ide at noen kommer til å stjele den. Derfor er det mange som kvier seg for å dele den med andre før ideen er ferdig klekket og etter at man gjerne har brukt mye tid eller penger på den. Vi anbefaler at man kontakter «eksperter» som allerede er i bransjen eller nisjen for å høre hva de tenker om produktet. Dette kan være alt i fra potensielle konkurrenter eller andre personer som har erfaring fra markedet. Er du panisk opptatt av at ingen skal stjele ideen så kan du utforme en NDA (non-disclosure-agreement) som beskytter den informasjonen du gir. Det som er dumt med en NDA er at veldig få kommer til å ville signere den. De aller fleste mennesker er redelige folk som ikke kommer til å lure deg. Alternativt er å faktisk betale for den tiden du trenger for å vurdert din ide, da er dette ofte regulert! Vi skal ikke gi deg noe annet råd, enn at en slik samtale kan spare deg for mange tusen kroner + masse tid!

3. Skal jeg slutte i jobben min? Hvor mye penger trenger jeg? Skal jeg få en investor?

Nå som du vet om ideen din har et potensial så er du nødt til å finne ut hvordan du skal finansiere den. Ingenting er gratis og det å realisere en ide kan bli svært kostbart, men det kan også endre livet ditt. Vi anbefaler at du så langt det lar seg gjøre forsetter i jobben din og prøver å klare deg uten en investor. Grunnen til det er nemlig at det som er kostbart når du f.eks skal starte en bedrift og lønne deg selv samtidig. Når din ide eller bedrift begynner å tjene penger, ja da kan du ta mer risiko i forhold til å slutte i jobb. Dette handler selvfølgelig mye om livssituasjon også, har du en familie så har du mer ansvar enn om det kun er deg selv. Det betyr ikke at du ikke skal ta risiko, men det er nemlig slik at du bør minimere risikoen så mye som mulig.

 

4. Gjør mest mulig selv og ikke tro at suksess kan kjøpes!

Det finnes i dag flere som faktisk livnærer seg av å selge til folk som selv prøver å tjene penger. Vi tror ikke på «grunderkurs» eller «lifecoaches». De blir ikke essensielle for om du kommer til å tjene penger på din ide eller ikke. Da kan du heller kjøpe deg en bok fra denne listen. Det er veldig mange som utnytter folk som ønsker å starte noe eget, det er ikke bare coacher. Det er en kjent sak at blant annet webbyråer og kataloger utnytter ferske grundere. I starten så bør du prøve å gjøre det meste selv. Vi har blant skrevet om hvordan du kan sette opp Adwords selv her eller hvordan du kan lage en nettside selv. Husk at det er mye hardt arbeid bak hver ide som blir realisert. Du vil lære mye av å gjøre mesteparten av jobben selv. Dersom du skal leie inn noen til å gjøre noe så kan du benytte en aktør som f.eks Firmalogoer.no eller finne frilansere på Freelancer.com.

5. Jobb , jobb jobb 

Hvis det var enkelt å realisere en ide eller starte en bedrift så ville alle gjort det. Det er ikke enkelt, det krever knallhard jobbing. Det finnes ingen grunn til at du ikke skal klare det så lenge du er motivert, forberedt på jobbe utenfor normen og kanskje ofre noen ting på veien.