Når man skal tjene penger så er det en fordel at det ikke finnes noen grenser for hvem man skal kunne selge til. Som privatperson har det tidligere vært omtrent umulig å selge til bedrifter uten at det blir mye stress for bedriften. Alle transaksjoner krever nemlig et underlag som oppfyller visse krav iht til bokføringsloven. Inntil nå har dette gjort det umulig å selge f.eks domener (som vi har skrevet om tidligere her) til norske bedrifter som privatperson.

Nå har det nemlig kommet flere tjenester som lar deg fakturere uten å ha et eget firma. Det disse firmaene gjør er at de tar av seg faktureringen for deg, betalingen av skatt og du blir omtrent som en ansatt. Dette tar de seg selvfølgelig betalt for, men det kan være verdt det. Med et enkeltpersonsforetak så får man også en del ansvar i forhold til betaling av skatt, bilagsføring og rapportering. Du slipper også å få heft med tidsbruk til å forklare hvorfor kundene dine har fått betalingsanmerkinger.

Etter nærmere innsyn på de forskjellige tilbyderne sine vilkår og betingelser så har vi bestemt oss for å skrive litt om fordeler og ulemper. Vi har ikke testet noen av disse aktørene.

Fordeler:

Du slipper å tenke på alt papirarbeidet og du slipper å oppleve det stresset flere tusen nordmenn i dag har når selvangivelsen skal innleveres.

Ulemper:

Dersom du fakturerer mye til bedrifter så vil dette bli en vesentlig utgift. Vi tror i tillegg det er bra at man lærer seg grunnleggende økonomisk forståelse dersom man planlegger å leve av å levere tjenester/produkter til andre bedrifter. Det er også noen store utfordringer i forhold til avskrivninger og utgifter. Du kan få samme fradraget som en som driver enkeltpersonsforetak, men eiendelen du skriver av blir eid av selskapet du bruker til faktureringen. Vi vet ikke hvordan de forskjellige håndterer dette men dette er en ekstrem risiko om man investerer mye. En annen ulempe kan være at bedrifter er skeptiske til å bruke et mellomledd. Det betyr i realiteten at du bærer lite eller ingen risiko dersom det ikke finnes noen andre underliggende avtaler.

Hvem passer dette for? 

Det er utrolig bra at det finnes alternativer for de som ikke ønsker å etablerte et selskap med det ansvar det medfører. Dette passer nok best for de har dette som ekstra inntekt eller studenter. Det kan kanskje også være passende for enkelte frilansere innenfor noen nisjer. Det er såpass enkelt og lite kostbart å starte et enkeltpersonsforetak i dag at dersom du ønsker å drive seriøst så vil anbefale at du starter et eget. Du kan lese hvordan her!