Denne artiklen er like mye for deg som trenger å slappe av litt og ta livet med ro, det trenger alle innimellom…
Hvis man har mye fritid og glad i frisk luft samt turer i skog og mark. Eller hvis man må slappe av litt mellom slagene på kontoret, så kan det å gå med metallsøker være en befriende og berikende syssel. Hvem vet, kanskje du finner storskatten?
Ulike metallsøkere
Det finnes mange som bruker metallsøkere i Norge. De fleste av disse bruker dem til å lete etter gamle skatter. Noen få leter nesten på fulltid og får oppdrag fra ulike etater, museer og andre som har interesse i eldre funn, mens de fleste andre har dette som en hobby. Det er selvsagt forskjell på hvilken metallsøker folk bruker. De som skal i gang med den nye hobbyen sin, velger ofte en rimelig nybegynnermodell og de som nærmest lever at å søke etter metall, de velger en modell som kan det meste. Det finnes flere ulike merker, men Whites er en av de mest kjente og klart den største aktøren på markedet. Forskjellen mellom å finne noe og ikke finne noe, kommer like mye an på den som er bak maskinen, som selve maskinen. Som med mange andre hobbyer, skal en bli bedre og dyktigere til hobbyen sin, da må en praktisere.
Toppmodellen V31
Tilbake til de ulike maskiner. De fleste nye modeller av metallsøkere, er avanserte og enkle i bruk. De har de seneste årene også blitt mye rimeligere å anskaffe og de veier mindre enn modellene som ble brukt for 20 år siden. For de som har metallsøking som hobby, finnes det en rekke modeller som passer bra til dette. Det er en toppmodell som heter V3I, et par rimeligere modeller som heter VX3 og DFX, samt to modeller som er velegnet til å søke etter gull objekter. Sistnevnte er MXT Pro og MX Sport. For de som liker å søke under vann, i innsjøer eller ved stranda, så er det laget to modeller til dette. Beach Hunter og Surf PI. Det finnes også spesielle modeller som brukes til industrien, hvor det f.eks. er behov for å søke etter jern på mye større dybde.
Norges Metallsøker Forening
Når en har kjøpt seg en metallsøker og fått et lite kurs i hvordan det fungerer, er det klart for å ta den i bruk. En kan enten prøve seg alene ved å søke på et jorde, i skogen eller kanskje ved stranden om du bor i nærheten av en. Eller det er mulig å melde seg inn i en forening for metallsøkere. Den største foreningen, er Norges Metallsøker Forening med sine 400 medlemmer. Her kan en få tips og gode råd om det å søke etter metall, hvor en skal lete og ulike regler for funn som blir gjort. Blant annet må en huske på, at alle funn som er fra før 1537, er statens eiendom og må innleveres til f.eks. riksantikvaren. En kan også gå i grupper sammen og bli med på større oppdrag, når en har blitt litt kjent med sin metallsøker. Det er ikke uvant at slike foreninger får tilbud om å være med på store letinger. For øyeblikket er det i gang en større leting etter slaget på Re. Dette var et større slag som fant sted rundt år 1163 ved Re i Vestfold. Dette er en stor jobb, som krever mange til å søke etter små spor, som går nesten 1000 år tilbake i tid.