Vi anbefaler som regel ikke folk å bruke tid foran TV-skjermen om du vil tjene penger. Tiden er som vi har nevnt tidligere verdt penger og det er fryktelig synd å bruke penger på Hotel Cæsar, Paradise Hotel eller Sinnasnekkeren. Det finnes riktignok noen unntak for dette og et av disse er det amerikanske tv-programmet Shark Tank. TV 2 hadde i sin tid en egen vri på dette tv-programmet som het Skaperen. Den fikk dessverre kun 3 sesonger og suksesshistoriene var få. Shark Tank derimot har vært på TV i utrolig mange år.

Hva er Shark Tank? 

Shark Tank er som Idol for grundere. Grunderne skal pitche en ide for 5 suksessfulle grundere som potensielle investorer. Grunderne må vite hvor mye penger de ønsker og hvor mange prosent aksjer de ønsker å gi for summen. Målet til grunderen er å få med en eller flere av investorene på investeringen. Alt handler om å trollbinde investorene med gode ideer, gode tall og personlighet.

Serien finnes i dag i flere land, men vi liker best den amerikanske og dette blogginnlegget er skrevet med nettopp den amerikanske serien i tankene.

Hvem er investorene?

Investorene som i serien blir omtalt som «sharks» eller «haier» på godt norsk er suksessfulle grundere. Dersom du er litt kjent med suksesshistorier kjenner du kanskje igjen noen av dem?

1. Robert Herjavec 

Opprinnelig fra Kroatia, men familien emigrerte til Toronto, Canada. Robert har siden bygget seg opp en enorm formue som løper seg opp til nærmere 3 milliarder kroner. Han solgte sitt første selskap for nærmere 200 millioner kroner. Nå er han aktiv som er eier av sikkerhetsselskapet Herjavec Group.

2. Mark Cuban 

Mark var en av få som faktisk gjorde gode penger på dot-com-boblen. Han solgte et selskap til Yahoo og dette la grunnlaget for formuen han i dag har. I dag er han nok mest kjent for å eie NBA-laget, The Mavericks.

3. Lori Greiner

Lori Greiner har tjent seg styrtrik på å ta patenter og selge videre til større kjeder. Hun er god for flere hundre millioner dollar og har en bok på Wall Street Journal sin bestselger liste.

4. Daymond John

Daymond er mannen bak klesmerket FUBU som herjet verden tidlig på 90-tallet. Nå har han flere suksessfulle selskaper i sin portefølje. Igjennom Shark Tank har han investert totalt over 8 millioner dollar.

5. Kevin Oleary

Kevin er for de som ser på Shark Tank kjent under navnet «Mr Wonderfull». Han startet et selskap innenfor leker som han senere solgte til Matel for 3,8 milliarder dollar.

6. Barbara Corcoran

Barbara bygde seg opp innen eiendom og solgte selskapet sitt for 66 millioner dollar. Nå forvalter hun denne formuen i investeringer. Hun er i tillegg til Shark Tank også en frekventert ekspert på «Today Show».

Hvordan kan vi lære av Shark Tank?

Denne «gjengen» med investorer kan ved første inntrykk virke som litt slemme og skumle, men de sitter med mye kunnskap. De ønsker å tjener penger og forteller høyt om deres bekymringer eller utfordringer. Det er nettopp tilbakemeldingene og spørsmål som vi kan lære av. Faktisk så kan en del av erfaringene de selv har gjort eller gjort igjennom investeringer gjøre at du gjør riktig valg. Selv om alle ideer er forskjellige og menneskene bak er forskjellige så kan man lett få til en tankeprosess rundt sine egne prosjekter.

Når går Shark Tank på TV?

Shark Tank går dessverre ikke på norsk tv, men nesten alle episoder ligger ute på YouTube. Så de er tilgjengelig gratis og hele døgnet.