For mange er det å starte eget firma en drøm. De aller fleste forbinder dette med suksess. Det er ikke noe tvil at de aller fleste som tjener gode penger har på et eller annet tidspunkt startet egen bedrift. Nedenfor har vi laget en guide som tar deg igjennom prosessen før man starter eget firma og prosessen når man starter en bedrift.
Hva må man tenke på før man starter en bedrift?
Før du skal starte eget firma så er det en del ting du bør tenke igjennom.
A. Hva skal jeg selge?
Alle som driver eget firma selger en vare eller tjeneste av noe slag. Det kan være at du allerede har bestemt deg for hva du skal selge, men om du ikke har det så må du bestemme deg får hva du skal selge. I Norge har vi veldig mange muligheter for å starte en egen bedrift som man kan tjene penger på. Du trenger ikke finne opp hjulet på nytt eksempler på dette er:
– Bar
– Klesbutikk
– Restauraunt
Det som er sikkert er at før du begynner å tenke på å starte for deg selv så må du finne ut hva du skal selge.
B. Vil markedet ha det og betale prisen du ønsker?
Før du satser tid og penger i et firma så bør du finne ut om det er et marked. For noen er dette veldig enkelt hvis man f.eks har jobber i samme bransje tidligere. Om du er usikker på markedet så kan en rask markedsundersøkelse være svært smart. Du må også finne ut om markedet vil betale prisen du må ta for å tjene penger. Det finnes mange eksempler på bedrifter med et produkt som det er et klart marked får, men prisen blir for høy. Dersom kundene ikke kan betale prisen du trenger for å tjene penger så har du to valg:
– Gi opp eller finne et nytt produkt
-Finne ut hvordan du kan gjøre produktet billigere og dermed tilby produktet til riktig pris.
C. Skal jeg slutte i jobben min?
Den første tingen du bør finne ut er om du skal starte 100 % med eget firma eller om du skal starte i det små for å så bygge sakte men sikker opp. Dersom du har tilgang på kapital så er førstnevnte det beste alternativet, men det er heller ikke noe i veien for å bygge noe opp i et rolig tempo. Vår anbefaling er at man tar en vurdering selv på hva slags situasjon du er. Om du har barn, boliglån og billån så kan det være greit å sikre seg noe økonomisk. Det er nok enklere å tjene penger dersom man går «all in». Som nevnt alle er i forskjellige situasjoner, det som er riktig for meg er kanskje ikke riktig for deg. Det finnes flere tiltak som du kan gjøre for å gjøre din hverdag enklere når du skal starte din egen bedrift:
– Søke om betalingsutsettelse på studielån
– Få avdragsfrihet på boliglån
– Redusere skatteprosent
– Få deg en kveldsjobb
D. Selskapsform
I Norge i dag har vi hovedsak tre selskapsformer som er vanlige:
– Enkeltpersonsforetak
– Aksjeselskap
– DA (delt ansvar)
– NUF
Dersom du har muligheten til å skaffe 30000,- i startkapital så anbefaler vi et AS. Om du ikke skulle ha denne muligheten så anbefaler vi enten et enkeltpersonsforetak eller NUF. Dette er ikke noe enkelt valg, derfor har vi laget en egen bloggpost som kan hjelpe deg til å ta riktig valg her.
Hvordan starte et firma?
1. Opprettelse av firma
Du har bestemt deg for hvilken selskapsform du ønsker. Da er det bare å gå til opprettelse av selskap. Nedenfor er en kort forklaring på hvordan du enklest mulig kan opprette de forskjellige formene.
A. Hvordan opprette et enkeltspersonsforetak?
Det som er bra med et enkeltpersonsforetak er at det ikke koster noe og du er i gang relativt rakst. Alt man trenger å gjøre er å sende inn Samordnet Registeringsmelding. Når det er gjort trenger du bare å vente på en bekreftelse med ditt organisasjonsnummer. Da er du klar får neste steg.
B. Opprettelse av AS
Det å opprette AS er for mange forbundet med mye papirarbeid. Heldigvis så finnes det en bedre løsning, Starte-as.no. Her trenger du bare å fylle ut et skjema, gjøre et innskudd på aksjekapitalen og vente på en bekreftelse. Enklere blir det ikke!
C. Hvordan starte et NUF?
For å registrere et NUF så må du gå igjennom en tredjepart. En av de store aktørene på dette i Norge er Firma Hjelp. Det koster rundt 3000,- ved oppstart og tilsvarende avgift i året. Det kreves ingen innskudd til aksjekapital. Prosessen er svært enkel og du får rask tilgang til å benytte deg av selskapet.
2. Du trenger en nettside og en logo
Uansett hva slags firma du starter så trenger du en nettside og en logo. I den digitale verden vi lever i så er det et «MUST». Det er ikke vanskelig å lage en nettside, vi har skrevet om dette tidligere her. Dersom du ikke ønsker å gjøre dette selv så kan du benytte deg av Firmalogoer.no, de tilbyr nettside + logo får kun 5000,- kroner.
3. Hvordan skal kunden finne deg?
Kanskje du i dag har et nettverk som du kan benytte deg av til å få kunden? Om du ikke har det så bør du vurdere å få profesjonell hjelp. Det finnes i dag mange byråer som selger synlighet på nett, de tar seg veldig godt betalt. Faktisk er det ikke vanskelig å sette opp enkel annonsering i f.eks Google Adwords eller på Facebook selv, du kan lese mer om hvordan her.
4. Skaff deg et faktureringsprogram
Kundene strømmer på, du trenger et faktureringsprogram. Jeg bruker selv og anbefaler Conta Faktura. Dette er et enkelt faktureringsprogram som gjør det svært enkelt for deg å fakturere og holde oversikten. Her har du muligheten til å hente ut fine rapporter, legge inn notater på kunde. Skulle du komme i den vonde situasjonen at kunde ikke betaler så kan du kjøre egen-inkasso.
5. Skaff deg en regnskapsfører
Som et siste lite men viktig tips, skaff deg en regnskapsfører. Uansett om du velger å for enkeltpersonsforetak, NUF eller AS. En regnskapsfører er viktig for deg som ønsker å tjene penger på egen bedrift. Da kan du bruke tiden din på å hente nye kunder, produsere og holde eksisterende kunder happy. Regnskapsføreren sin jobb er å passe på økonomien din.