Akkurat som byer består av bygg så er internett slik vi kjenner det bygd opp av domener. Det første domene ble registert 15 mars, 1985. Domenehandel har foregått helt siden tidlig på 90-tallet og er et voksende marked. De som var tidlig ute å registrerte domener har opptjent seg store formuer. Et eksempel på dette er Frank Schilling som DN.NO skrev om i 2008, han har tjent store summer på sine domener. Selv om de som var tidlig ute å registere domener som boats.com, cars.com eller candy.com har tjent store penger så betyr ikke det at det er tomt for domener. Domener blir som oftest brukt av firmaer, disse utvikler seg stadig og derfor vil behovet for nye domener hele tiden være der.
Vi nordmenn er i en ganske heldig situasjon ettersom vi har vårt eget toppdomene som har vært sterkt kontrollert. Dette har gjort sitt til at det forsatt er veldig mange gode ledige domener. I tillegg så er ikke domeneverdi så veldig kjent for mange nordmenn, det betyr at hver uke så blir det frigitt domener som er verdt flere tusen kroner.
Nedenfor finner du en guide som hjelper deg som ønsker å tjene penger på domener kan bruke. Dette fungerer definitivt og er du heldig så kan du sende din første faktura om veldig kort tid. Guiden er spesielt laget for norske domener, ønsker du å lese vår guide for .com så kan du lese den her.
NB: Vet ikke hvor lenge lar denne guiden være live. Da dette garantert ikke kommer til å være populært blant de få som kjøper og selger domener i Norge.
Hvordan tjene penger på domener?
1. Skaff deg et enkeltmannsforetak eller et PID-nr
For å handle norske domener så trenger du organisasjonsnummer eller er du en privatperson så trenger du et N.PRI nummer. Jeg anbefaler at du oppretter et enkeltpersonsforetak får da kan du registrere opptil 100 domener. Er du registrert som privatperson så kan du registere opp til 5 domener.
Det er en annen stor fordel om du registerer et enkeltmannsforetak. Da kan du fakturere firmaer og du kan utgiftsføre domener. Erfaringsmessig så er det enklere å selge et domene som et enkeltmannsforetak enn som privatperson.
Register deg som enkeltpersonsforetak her!
2. Gjør research på domener
Dersom du ikke er kjent med domener fra før av så anbefaler jeg at du tar en titt på noen av bransjene du kjenner til. Da kan du se hva slags domener bedrifter i dag bruker og således kanskje får en bedre forståelse for hva som er attraktivt. Hvis du selv jobber i en bransje så kan du lage en liste over kombinasjoner som har verdi i din bransje. Det er nemlig samme prosess du må gjøre på alle domener du registrerer senere.
3. Få en konto hos Domeneshop
Domeneshop er det klart beste stedet å registere sine domener dersom du skal kjøpe/selge domener i Norge. Det er veldig enkelt og du får svært gode priser på domener. Anbefaler at du bestiller ditt første domene som en test, slik at du forstår hvordan det gjøres.
4. Utløpte domener
Selv om det defintivt er mest gøy å «finne på» et domene selv så er ikke dette alltid like lønnsomt. I Norge så har vi en fantastisk mulighet, hver morgenkvist så slippes det opptil flere hundre domener på Domeneshop sine nettsider. Dette er domener som folk enten ikke har fornyet eller fra selskaper som er oppløst. Her finnes det flere godbiter som kommer hver eneste dag. Om du blir god på å se hva som kan selges videre her så er du et skritt nærmere å tjene penger på domener.
5. Registrere et utløpt domene
Når du finner et domene som du har troen på så må du handle raskt. Det er som oftest flere som sitter å registrerer fra samme liste. Det er første-mann-til-møllla som gjelder her! Selv har jeg mistet mange domener på grunn av at andre jobber raskere. Det er derfor lurt å ha kjørt igjennom en test-registrering.
6. Domene er registrert
Når domene er registrert så har du rettighetene til det. Da gjelder det å velge riktig salgsstrategi:
Hvordan selge et domene?
Det er veldig mange forskjellige strategier når det kommer til domenesalg. Den salgsstrategien som jeg mener gir mest moro, profitt og dynamikk er «flipping». Når man flipper et domene så betyr det at man prøver å selge det så raskt som mulig får mest mulig etter registreringen. Andre domeneselgere har en mer langsiktig strategi, men min erfaring er at det ikke gir store utslag på den totale inntekten. Du bestemmer selv hvordan du velger å gjøre det, men selv bruker jeg følgende metode:
1. Prissettelse
Dette er et dilemma som jeg vet at mange sliter med. Selv prøver jeg å prise de aller fleste domener mellom 5000,- til 10000,-. Jeg benytter meg av Google Keyword Planner for å få en bekreftelse på at prisen er riktig. Dersom den viser at konkurransen er høy så prøver jeg meg som regel på 10000,-.
2. Finne mulige kjøpere
Det å finne mulige kjøpere til et domene finner jeg svært enkelt. Jeg bruker Google og kartlegger alle innenfor den spesifikke bransjen. Sender alle sammen samme mail om at domene er til salgs og at de kan svare tilbake for å få en pris. Du vil garantert trigge interesse hos noen av disse om domene er godt nok.
3. Forhandlinger på pris
Nesten alle vil forhandle på pris, hvis de ikke gjør det så har du satt en får lav pris. Selv pleier jeg alltid å kunne gå ned 2000,-. Har jeg mer enn en interessert så spiller jeg disse opp mot hverandre. Fokuser på å få solgt domene og fakturert. Om du klarer å gjøre dette i et godt tempo er 10000 – 20000 i måneden ikke umulig å oppdrive.
Hva gjør jeg med domener som ikke selger?
Du vil ikke klare å selge alle domener med en gang. Fortjenesten på de du selger er så gode at det spiller ingen rolle så lenge du klarer å registrere gode domener kontinuerlig. Selv har jeg pleid å dumpe de jeg ikke selger på webforumet.no. Er det et domene jeg har troen på men ikke har fått solgt så bruker jeg SEDO.COM, du kan lese mer om dem her.