Aksjer

shutterstock_247490851Aksjer er kanskje en av de vanligste veiene til rikdom i verden. Det betyr ikke at det er den letteste veien, men mange kan tjene gode penger på aksjer. Ved å opparbeide seg kunnskap, erfaring og teft så kan man utrette mye på verdens børser. Til forskjell fra de aller fleste andre tipsene her på TjenPenger.no så er man helt avhengig av å ha litt startkapital for å drive med aksjer.

Nedenfor har vi laget en guide til deg som ønsker å tjene penger på børsen. Her finner du en 6-punkts guide til hvordan du kommer i gang. En ordliste over ord/uttrykk som er nødvendig å kunne for å drive med kjøp/salg av askjer. Helt til slutt har vi inkludert noen gode tips på litteratur som kan gjøre deg til en mer profittabel aksjespekulant.

Hvordan komme i gang med aksjer?

1. VPS-konto

For å handle aksjer så trenger du en VPS-konto. De aller fleste av de større bankene som DNB, Nordea og Handelsbanken tilbyr VPS-kontoer. Felles for de fleste større bankene eller meglerhusene er at de har høye kurtasjer og gebyrer. Kurtasje er en megleravgift du må betale per handel. For nybegynnere vil det derfor i mange tilfeller være best å starte hos en nettmegler som Nordnet. Som nybegynner gjør man ofte flere små handler og da er det veldig dumt om kurtasjen spiser opp store deler av gevinsten.

2. Research

Veldig mange nybegynnere hopper rett på og kjøper i aksjer i selskaper de har lest om i avisen. Hvis man skal tjene penger på aksjer så bør man gjøre noe research og lære seg det elementære. Dersom man har dette som utgangspunkt så har man mye større sjanse for å tjene penger fra start.

Hvis du leser videre ned så har vi listet opp to fantastiske bøker som kan gjøre deg bedre rustet til å tjene penger og ikke minst gjøre bedre handler.

3. Lær deg ordboka

I børsverden så bruker man en del ord og uttrykk som er viktig å kunne. Vi har valgt ut de ordene vi mener er viktigst å lære for en nybegynner. Du kan se vår «Ordbok for aksjenybegynnere» her.

4. Kapital

Til forskjell fra de fleste andre tips på TjenPenger.no så krever aksjer at du har noe startkapital. Vi anbefaler at man starter med et sted mellom 3000,- til 10000,-. En god regel er at du ikke satser mer enn du er komfortabel med å tape. En overføring fra konto til din VPS-konto er normalt gjort innen en arbeidsdag.

5. Gjør din første investering

Den første investeringen er alltid vanskelig. Vårt tips er prøve å bruke kunnskapen du sitter på og investere i en bransje du kjenner til. Google er et enkelt og viktig verktøy. Det finnes veldig mange omtaler om forskjellige aksjer, slik kan du ihvertfall unngå å gå på den største smellen.

6. Følg med!

Dersom du skal tjene penger på aksjer så bør du følge med på aksjene hver dag. Samtidig bør du oppdatere deg på nyhetsbildet. Aksjer kan i stor grad påvirkes av ting som skjer i verden. Det finnes i dag flere verktøy som kan gjøre denne jobben lettere for deg. Selv benytter jeg meg av Google Alerts. Da får jeg varsler hver gang aksjene jeg har investert i blitt nevnt eller bransjen jeg har investert i.

7. Analyser

Hvis man skal tjene mye penger på aksjer så en nøkkelfaktor at du kan vurdere investeringene dine. Hvis du taper penger på en aksje så bør du finne ut hvorfor du valgte den aksjen. Dersom du tjener penger på en aksje så bør du finne ut hvorfor du valgte ut den. Etter hvert vil du finne din suksessformel.

Bøker som kan gjøre deg til en god investor

Det som er bra med aksjer er at det finnes flere tusen mennesker som har tjent store penger på dette før deg. Så det er absolutt mulig å tjene penger på aksjer og noen blir rike på dette.  Dette har resultert i veldig mange bøker om aksjer og hvordan du kan tjene penger på aksjer. Dessverre er ikke alle like bra, vi har valgt ut to bøker som vi ønsker å anbefale. Den ene er en klassiker fra 1949 som blant annet har blitt anbefalt av Warren Buffet. Vårt andre valg er en pedagogisk måte.

1. Den intelligente Investor av Benjamin Graham

Dette er en «must read» dersom du er interessert i å lære om investering i aksjer. Warren Buffet som er kanskje verdens mest suksessfulle investor har sagt at dette er boken som inspirerte han til å begynne med aksjer. Boken er utgitt i 1949 men har blitt noe modernisert i senere tid. Selv om mange av eksemplene kanskje ikke er så relevante lenger så er prinsippene de samme. Hvert kapittel er fylt med verdifull kunnskap som ikke har gått ut på dato. Dette er ikke en bok som bare inneholder store ord, dette er en bok som gjør deg til en bedre investor. Boken gir deg et solid grunnlag til å lage din egen investeringsstrategi.

Vi anbefaler denne boken til alle nybegynnere! Kjøp den her.

2. Aksjer og aksjehandel – hvordan lykkes på børs av Stig Mikaelsen

Dette er en perfekt bok for deg som er nybegynner på aksjemarkedet og ønsker en god innføring i hvordan du kan tjene penger på aksjer. Boken tar for seg alt veldig grundig og du vil garantert gjøre bedre valg etter å ha lest denne boken.  Alt av kunnskap og råd er satt i praktiske eksempler noe som gjør denne boken lettlest.

Vi anbefaller denne boken til alle nybegynnere! Kjøp den her!